Een osteopaat is geen chiropractor, manueel therapeut of orthomanueel deskundige. Wel zijn er overeenkomsten in de inzichten van de verschillende manuele geneeswijzen. De belangrijkste verschillen tussen osteopaten en andere manuele geneeswijzen worden hieronder genoemd.

Bij het overgrote deel van de klachten die de chiropractor ziet, speelt verbetering van de beweeglijkheid en stabiliteit van de wervelkolom een belangrijke rol. Het verbeteren van het functioneren van de wervelkolom, de omliggende spieren en de uittredende zenuwen kan op verschillende manieren gebeuren. Een veel gebruikte techniek is het manipuleren/corrigeren van de wervelkolom. Hierbij wordt door snelle specifieke druktechnieken de beweeglijkheid van de wervelkolom bevorderd. (Bron: NCA)

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. (Bron: NVMT)

Een orthomanueel geneeskundige heeft zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van klachten die samenhangen met houding en beweging. Hiervoor wordt de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken en overige gewrichten onderzocht en behandeld. Door middel van specifieke technieken worden de standsafwijkingen van de wervelkolom gecorrigeerd. (Bron: NVOMG)

De osteopathische benadering heeft als belangrijkste kenmerk dat het lichaam als één geheel wordt benaderd. De behandeling is niet alleen gericht op het herstel van beweeglijkheid van gewrichten en spieren, maar ook van andere lichaamsweefsels zoals het bindweefsel rondom organen en zenuwen. Klachten en symptomen worden in samenhang met het complete lichaam gezien. Door de gevonden beperkingen in beweeglijkheid niet alleen lokaal te bekijken, maar ook hun invloed op eventuele andere bewegingsbeperkingen in ogenschouw te nemen, kan de osteopaat compensatoire ketens ontdekken en behandelen. (Bron: NVO)